четвъртък, 23 декември 2010 г.

Bulgaristan Radyosu - Nazar ve Nino - Bir Kafkas masalı



Радио България - Назар и Нино - Една Кавказка приказка - интервю на Севда Дюкянджъ



Bulgaristan Radyosu



Bir Kafkas masalı


Yazı: Sevda DÜKKANCI




Nino ve Nazar. Onlar sadece bir düet değil. Onlar aynı zamanda hayat arkadaşı ve son çektikleri klip olan Kafkas Masalı gibi bir kaderleri mevcut. Asıl adı Dimitır Kolev olan Nazar Bulgaristanlı. Nino Gamgoneişvili ise Gürcü. Nino ve Nazar, sadece düet değil aynı zamanda hayat arkadaşı. Aşktan müziğe uzanan hayat hikayeleri ise oldukça ilginç.Programımızda onu öğrenebilirsiniz.

Nino’nun Bulgaristan’a gelmesi ise opera sanatçısı olan annesinin Plovdiv Operası’nda geçici olarak istihdam edilmesiyle gerçekleşir. Sofya’da ikinci kez göz göze gelme fırsatı bulan Nazar ve Nino bundan sonra kendi deyimleriyle büyük dost haline gelirler. Bu dostluk 2003’de evliliğe dönüşür.
Kısa bir zaman içinde Gürcistan’da 8 konser veren Nazar, son şarkılarını Nino ile birlikte okur. Nazar ve Nino, türkülerden sonra Bulgaristan’daki gazeteci arkadaşı Antoaneta Tityanova, onlara düet yapma teklifinde bulunur ve teşvik eder. Burdan başlayan düet çalışmaları bir müzik okulu mezunu ve opera ustası olan Nino ile pop şarkı söyleyen Nazar’ın ilginç bir stilini ortaya çıkarır. Hayat buluşmalarını değerlendiren Nazar “Kader kendi işini bilir” ifadelerini kullanırken, Nino ise “İnsan için alnında yazdığını silemezsin” cümleleriyle özetliyor.

Yeni çalışmaları Kafkas Masalı
İkisinin kariyerinde bundan başka “Duşata mie Hram”(Ruhum bir mabet) şarkısı ve geçen haftalarda çektikleri yeni bir klip çalışmaları yer alıyor. Son klipleri Gürcistan’dan gelen 30 kişilik bir halk dans grubu ile gerçekleştirildi. Hızlı dinamik bir parça olan yeni şarkılarının arka fonunda ise Gürcü etnomotifleri kullanılıyor. Kafkas Masalı adını taşıyan klip, Bulgarca sözlerle aralarındaki masal gibi aşkı anlatıyor. Genç çiftin en çok sevdiği hobiler arasında yemek yapmak geliyor. İki farlı kültürün mutfaklarını bir sofrada kombine edebiliyorlar. Fakat ikisinin de ortak becerilerinin arasında Türk mutfağı yer alıyor.
Gençler düete ilgi gösteriyor

İlk buluştukları mekana sık sık giden ikili hem ziyaret hem de iş icabı İstanbul’a konser vermeye yola çıkıyorlar. Son ziyaretlerinden birinde 300 kişilik bir gemide Sertap Erener ile bir şarkıya iştirak eden ikilinin Türk müziğine hayran olduklarını söylüyor. Nino, Karadenizli rahmetli Kazım Koyuncu’nun eserlerinin hoşuna gittiğini söyler söylemez hemen onun bir parçasını başlıyor mırıldanmaya. Nazar ise Sezen Aksu’yu favori şarkıcısı olarak görüyor. Söz döne dolaşa yine yerli müzik piyasasına geliyor. Genç düet, yetenekli ve müziğe emek veren sanatçıların yeterince değer verilmediği görüşünü esefle paylaşıyor. Nazar, Batı’daki ‘showbussines’ tabirinin ülkede sadece ‘bussines’ olarak öne çıktığını ifade ediyor. Opera ve tiyatroya ilginin başka yerlere kanalize edildiğini ifade eden Nino, özellikle gençlerin müzik kültüründen mahrum kaldığına vurgu yapıyor. Eşini destekleyen Nazar, “Bir gün konser sonrası yanımıza bir grup genç gelerek ‘Bu mu opera?’ diye sordu. Biz de böyle bir soru beklememenin verdiği şaşkınlıkla da olsa ‘evet bu’ dedik. Onlar da ‘Aha o zaman biz yarın operaya bilet alacağız’ dediler. Biz de 5 kişiyi başka yere değil de operaya yönlendirdiğimiz için mutlu olduk.” sözlerine yer veriyor.


Няма коментари: